Talopaketti vai itse suunniteltu kokonaisuus?

Monet rakentamista suunnittelevat pähkäilevät kahden vaihtoehdon välillä. Suunnittelisiko koko kodin itse vai valitsisiko sitten valmiin talopaketin? Molemmissa on sekä hyvät että huonot puolensa. Tämä aihe jakaakin ihmiset kahteen osaan. Toiset haluavat päästä mahdollisimman helpolla ja valitsevat sen vuoksi valmiin talopaketin. Senkin kohdalla on kuitenkin mahdollista tehdä pieniä muutoksia. Ne kuitenkin tuovat ylimääräisiä kustannuksia talopaketin hintaan, joten jos valmis talopaketti ei ole kerralla sopiva, kannattaa miettiä oman suunnittelemista alusta alkaen.

Talon suunnitteleminen alusta lähtien ei ole niin hankalaa kuin voisi kuvitella. Apuna voi käyttää monia netistä löytyviä suunnitteluohjelmia, jotka auttavat suunnittelemaan huoneiden koon ja huoneiden paikat. Myös talotekniikalle tulee jättää tilaa, joten sekin on hyvä huomioida pohjapiirroksessa. Monesti talotekniikka asennetaan esimerkiksi pesuhuoneen nurkkaan tai mahdollisesti varastoon. Yksikerroksisen talon suunnittelu on paljon helpompaa kuin monikerroksisen talon suunnitteleminen. Jos kerroksia on useampia, vaatii esimerkiksi portaikon paikan miettiminen työtä. Myös huonejärjestyksellä on silloin suurempi merkitys, sillä niin monia asioita tulee ottaa huomioon. Tulevaa kotiaan ei tule koskaan suunnitella liian ahtaaksi, sillä silloin siellä ei ole mukava asua.

Materiaalivalinnat ja sisustussuunnittelu

Valmiiseen talopakettiin voi vaikuttaa suuresti materiaalivalintojen suhteen. Lattiamateriaalit ja seinämateriaalit saa päättää oman mielensä mukaan. Samoin myös esimerkiksi kylpyhuoneen kaakelit ja tasot sekä keittiön tasot ovat päätettävissä vielä rakennusvaiheen ollessa käynnissä. Materiaalivalintojen suhteen ei siis ole pakko olla varma vielä silloin, kun talopaketin suunnitteleminen alkaa. Talopaketin kylkeen voi ostaa myös sisustussuunnittelijan palveluita. Sisustussuunnittelija voi hoitaa kaiken talon värimaailmasta aina tekstiileihin asti. Esimerkiksi viskoosimatto on ollut jo pitkään suosittu materiaali ja monet sisustussuunnittelijat suosivatkin sellaisia.

Jos oman kotiin taas rakentaa itse, voi silloinkin päättää materiaaleista hyvin myöhäisessä vaiheessa. Kun rakentamista pääsee seuraamaan konkreettisesti koko ajan, on silloin myös tiedossa, millä aikataululla aletaan siirtymään sisätiloihin. Sisätiloja aletaan rakentamaan, kun talon katto ja seinät ovat pystyssä. Sen sijaan esimerkiksi puutalon maalaamisen voi hoitaa vasta myöhemmin, jolloin sisätilat tulevat monesti viimeistellyksi ennen ulkokuoren viimeistelemistä. Jos kodin suunnittelee ja rakentaa itse, tulee myös sisustus suunniteltua silloin itse. Sisustamisen kanssa ei välttämättä ole kovinkaan kiire, vaan sitä voi viimeistellä kaikessa rauhassa. Kun oman kodin suunnittelee itse, säästää siinä myös selvää rahaa. Sisustussuunnittelijan palkkaaminen tekee toki sisustuksen suunnittelusta helppoa, mutta toisaalta se ei välttämättä sovi pienille budjeteille.

About the author

writers-blogily