Oman etätyöpisteen rakentaminen

Etätyösuositus on ollut Suomessa voimassa jo pari vuotta johtuen koronapandemiasta. On myös syytä olettaa, että etätyö on tullut jäädäkseen, kun olemme oppineet, että ihan kaikkia palavereja ei tarvitse pitää; ainakaan kasvotusten, ja että työteho ei kärsi kotoa käsin. Itse asiassa on ollut havaittavissa, että työteho jopa paranee, kun työntekijöillä on aamulla enemmän aikaa nousta ja nauttia aamupala rauhassa.

Varsikin pandemian alussa etätöihin tottuminen oli hankalaa, sillä harvalla oli siihen sopivat varusteet tietokonetta lukuun ottamatta. Moni joutui esimerkiksi päivittämään internet-yhteyden hieman nopeampaan, jotta työ sujuisi mahdollisimman vähillä katkoksilla. Toisaalta tarvittiin myös hyvät kuulokkeet ja mikrofonit, joiden avulla pystyttiin osallistumaan etäkokouksiin. Valmistajat alkoivat panostaa laadukkaisiin ja langattomiin kuulokkeisiin, mutta paikka paikoin nekin loppuivat kauppojen hyllyiltä.

Toisinaan saattoi tulla myös vastaan uuden tietokoneen hankkiminen, jotta työt sujuisivat kotona yhtä tehokkaasti kuin töissäkin, jossa on ehkä paremmat laitteet. Upouuden tietokoneen sijaan voi kuitenkin ihan hyvin ostaa käytetyn mallin niitä välittävältä myyjältä. Esimerkiksi imac 27 retina 5k on laadukas kone, mutta hieman hintava uutena. Käytettynä sen saa paljon halvemmalla – ammattilaisen huoltamana, joten ei tule todellakaan ostettua sikaa säkissä tosin kuin yksityishenkilöltä ostettaessa.

Mitä hyvässä etätyöpisteessä on?

Kun laitteet ovat kunnossa, on aika miettiä, missä töitä sitten alkaa tekemään. Monien kotiin kyhättiin ihan oma etätyöpiste, jossa sai olla rauhassa ja keskittyä. Tälläiseksi raivattiin jopa vaatekomeroita. Luonnollisesti etätyön lisääntyessä kannattaa miettiä, millaisessa ympäristössä sitä töitä tekee. Monissa toimistoissa on juurikin tätä varten mitoitettu pöytä ja tuoli, joita ei kotoa löydy. Jos olet vähänkin kätevä käsistäsi, kannattaa miettiä, pystyisikö ainakin pöydän rakentamaan itse. Etuna on se, että silloin saa itselleen juuri itselle mitoitetun työpöydän.

Nikkarointi-into on ollut Suomessa nousussa jo jonkin aikaa ja kohteena on yleensä ollut parveke, mutta varsinkin lasitetusta parvekkeesta, jossa lämpö pysyy, voi ihan hyvin saada itselleen työtilan. Trukkilavoista saa itselleen melko nopeasti väsättyä niin tuolin kuin pöydänkin ja niiden kanssa työskentely on entuudestaan monelle tuttua.

Kun rakennat etätyöpistettä, huomioi johdot. Vaikka moni tekniikka on langatonta tätä nykyä, tietokone ja modeemi tarvitsevat johtoja ja ne kannattaa laittaa kulkemaan niin, etteivät johdot pyöri jaloissa, mutta niihin pääsee tarvittaessa käsiksi helposti. Tietokonejohdot kannattaa myös niputtaa, jotta ne pysyvät juuri siellä missä haluat. Johtojen päät kannattaa merkitä vaikkapa värillisellä teipillä, jotta näet mitkä päät kuuluvat samaan johtoon, jos joudut nyppimään niitä pois. Pyri myös käyttämään mahdollisimman vähän jatkojohtoja ja latureita, sillä ne lisäävät sähkön kulutusta, joka noin muutenkin on koholla silloin kun olet enemmän kotona.

Etätyöpisteen rakentamisessa kannattaa huomioida myös valaistus siinä suhteessa, että mahdollinen valon lähde tulee päin kasvojasi silloin, kun olet esimerkiksi videopuhelussa tai -palaverissa. Takaa päin tulevat valonlähteet saavat kameran tummentamaan kasvosi. Tietokoneen näytön yläpuolelle sijoitettu valonlähde on tällöin oikein toimiva ratkaisu.

About the author

writers-blogily