Suomen ja Iso-Britannian rakentamisen eroja

Suomalaiset pitävät kotimaista rakentamistaitoa parempana kuin muualla maailmassa, ihan kuten suomalaisilla on tapana muutenkin pitää maataan ylivertaisena monissa asiossa. Suomessa moni asia toimii, mutta epäonnisiin rakennusprojekteihin joutuneilla karisee kyllä kuvitelmat reiluudesta ja rehellisyydestä. Ne eivät ole ehkä rakennusalan erityispiirteitä ainakaan uutisia lukiessa ja ihmisten tarinoita kuunnellessa.

On kuitenkin joitain seikkoja, joissa suomalaiset rakennukset toimivat jykevinä esimerkkeinä siitä, että jossain on onnistuttu. Sen huomaa vaikka viettäessä talvea Iso-Britanniassa tai vaikkapa Espanjassa. Vaikka ulkona ei koskaan olisi niin kylmä, kuin suomalaisessa talvessa, niin sisällä on kylmempää kuin missään suomalaisissa kodeissa olisi ikinä. Tämä on asia, joka jaksaa ihmetyttää ulkomailla kävijöitä ja muihin maihin muuttavia. Miksi rakennuksia ei voi rakentaa lämpimiksi?

Yksi selitys on rakennusperinteet, on totuttu tekemään tietynlaisia taloja ja talvinen viileys sisällä otetaan välttämättömänä pahana, koska kaikillahan on sama tilanne. Sisätilojen lämpimyyttä saatetaan pitää tuhlauksena, joka on seurausta ylettömästä sähköpatterien ja muiden lämmityslaitteiden käytöstä. Keskuslämmitys ei ole muualla mitenkään yleinen asia.

Suomessa takka on nykyään usein vain somiste, jossa puita polttamalla luodaan tunnelmaa pimeisiin talvi-iltoihin. Muissa maissa takka voi olla todellinen lämmönlähde, eikä muita ole. Silti Iso-Britanniassa asuneita ihmetyttää, miksi takoissakin on siellä vikaa. Niistä saattavat puuttua kokonaan sulkupellit, mikä taas johtaa jatkuvaan lämmön karkaamiseen. Siksi Iso-Britanniasta voi ostaa takkapalloja, jotka laitetaan takan hormiin ja pumpataan täyteen, jotta pallo tukkisi vetävän hormin. Tässä voi vain ihmetellä, millaisia virityksiä muualla maailmassa voikaan olla. Miksi ei vain rakentaa sulkupeltejä? Ehkä Iso-Britanniassa pelätään ihmisten sulkevan pellit ennen aikojaa, mikä voi johtaa hengenvaarallisen hiilimonoksidin muodostumiseen.

Suomessa ylpeydenaihe on kolminkertaiset lasit ikkunoissa, kun muualla Euroopassa kaksinkertainen lasituskin voi jo olla luksusta. Jos on yksinkertaiset ikkunat, karkaa lämpöä moninkertaisesti. Siksi ikkunoiden eteen saatetaan laittaa paksut ja raskaat verhot talvisin, jolloin sisätiloista tulee pimeät ja ankeat.

About the author

writers-blogily