Mökin rakentaminen ulkomaille

Kesämökit eivät ole ihan pelkästään suomalainen ilmiö, vaan niitä harrastetaan muuallakin maailmassa. Tähän aiheeseen on tutustunut muun muassa ET-lehti vuoden takaisella jutullaan “Kesämökki on rakas myös naapurissa”. Tässä tutustutaan mökkeilyyn muissa maissa ja siitä voi saada ideaa, voisiko ulkomaille rakentaa oman mökin, jos mökkeilykulttuuriakin on.

Lähimpänä ovat Venäjän datšat. Etenkin monilla pietarilaisilla on kesämökit Karjalan kannaksella ja Viipurin mailla. Usein sielläkin halutaan veden ääreen, kuten Suomessakin ja missä vain muualla. Jokin järvi- ja merimaisemissa rauhoittaa. Venäjälläkin mökit saattavat olla sukumökkejä, joissa on vietetty lapsuuden kesät. Mökkipuuhat ovat siellä samanlaisia kuin Suomessakin, eli marjastusta, sienestystä, uimista ja metsissä liikkumista. Usein mökit ovat vanhoja, eikä uusien rakentaminen ole kauhean vilkasta. Eri syistä suomalaisia ei kovin paljoa kiehdo rakentaa vapaa-ajan asuntoja Venäjälle, vaikka monet venäläiset ovat mökin hankkineet Suomesta. Jostain syystä sitä ei tapahdu toisin päin.

Virossa on aika samanlainen mökkeilykulttuuri kuin Venäjälläkin. Yksi erikoinen asia on, miten monet suomalaiset ovat hankkineet mökin Virosta. Ne saattavat olla vaikkapa vanhoja kyläkouluja tai maalaistaloja. Viroon suomalaisia vetää halvempi hintataso ja ehkä arjesta irrottaudutaan paremmin, kun siirtymä tehdään laivalla toiseen maahan. Kesämökin rakentaminen Viroon tulee halvemmaksi, tuleehan Virosta Suomeen paljon rakennustyöläisiäkin juuri siksi, että heitä on saanut työllistettyä edullisemmin. Rakennusmateriaaleissakin voi säästää.

Ruotsissa kesämökit voivat olla rauhaisalla seudulla olevia taloja ja eivät niin kesämökkimäisiä, kuten eivät ne Suomessakaan aina ole. Sielläkin halutaan mielellään sauna eli bastu, mutta ruotsalaisille se ei ole ihan niin pakollinen osa mökkeilyä, saati koteja.

Muualla maailmassa mökit saattavat olla enemmänkin viikonloppuasuntoja ja suoranaisia huviloita. Ehkä kalleimpia ja tunnetuimpia on Yhdysvaltojen New Yorkin osavaltion Hamptons. Siellä asutaan myös ympärivuotisesti, mutta toki moni käy töissä jättimäisessä New Yorkin kaupungissa ja ehtii Hamptonsin vapaa-ajan asunnolleen vain viikonloppuisin ja lomilla. Lomapaikan rakentaminen ei ole huikean hintatason takia tuonne monelle mahdollista, liekö kukaan suomalainen sinne koskaa mitään rakentanut.

Suomalaiset rakentavat Viroa kauemmaksi lähinnä jos muuttavat ulkomaille. Esimerkiksi Espanjaan on rakennettu taloja, joista osa toimii talvi-asuntoina, koska Suomeen palataan kesiksi, ehkä kesämökeille.

About the author

writers-blogily