Kannattaako oman talon rakentaminen?

Parhaat asiat elämässä ovat vaivalloisia, mutta talon rakentaminen lienee vaivalloisin mahdollinen tie onneen. Silti Pientaloteollisuuden mukaan uusia omakotitalojen rakennusprojekteja aloitetaan joka vuosi tuhansia, vuonna 2017 määrä oli 7500 uutta aloitettua taloa.

Todellisuudessa oman kodin rakentaminen voi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa. Jotkut projektit jäävät kesken ja tästä kertoo asuntomyyntipalstoilla joskus nähtävät ilmoitukset keskeneräisistä omakotitaloista. Joskus syynä voi olla se, että tarvittava asuntolaina on kyllä saatu ja työt etenevät oikeaan tahtiin, mutta yt-neuvottelujen tuloksena saattaa joku yllättäen menettää työpaikkansa. Siihen tilanteeseen voi joutua kuka vain oikeastaan milloin vain. Suhdanteet voivat muuttua joissain vuosissa. Asuntolainasta ei selvitä työttömyyskorvauksen turvin eikä uutta työtä löydy.

On muitakin romahduksia, joihin alkanut taloprojekti voi tyssätä. Netin keskustelupalstoilla tyypillisin sarkastinen toteamus on, ettei avioliitto ehkä alunperinkään olisi kestänyt moista asunnon rakentamisen koetusta. Jos yhteistä taloa ei enää halutakaan, ei sen rakentamista enää jatketa. Taloudellisista syistä sen voisi saattaa loppuun ja sitten myydä uutukainen talo, mutta jos työtä olisi ollut tarkoitus tehdä hartiavoimin yhdessä, eli päättyneen avioliiton osapuolet siihen ehkä enää pysty.

Marginaalisempia ovat muut syyt, kuten muut suuret elämänmullistukset, kuolemat tai sairaudet. Silti jokaisen talonrakentajan olisi hyvä miettiä jonkinlainen varasuunnitelma, jos asiat voivat mennä pieleen äärimmäisen pahasti. Vaikka suhde kestäisi ja rahat riittävät, voi urakka silti yllättää. Joillain voi olla liian kunnianhimoiset suunnitelmat esimerkiksi etenemisen aikataulun suhteen.

Sitten kun talo on rakennettu, on pahin takana. Silti jotkut pettyvät ajan myötä, kun huomaavat miten paljon töitä omakotiasuminen vaatii. Saattaa olla paljon entistä enemmän neliöitä siivottavana ja ikkunoita pestävänä. Talvella joutuu tekemään lumitöitä, kuten lapioimaan lumia. Syksyisin pitää itse puhdistaa rännit ja haravoida piha lehdistä. Kesällä pitää ajaa nurmikkoa ja sitä voi huomata, ettei puutarhan hoidolle olekaan aikaa, vaikka se oli alunperin yksi syy rakentaa oma talo omalla pihalla.

About the author

writers-blogily