Rahojen riittäminen kotiunelmaan

Yksi tapa helpottaa talon rakentamiseen liittyviä taloudellisia paineita on myydä mahdollinen edellinen talo tai asunto pois jo ennen kuin uusi on valmis. Näin ei joudu kahden talon loukkuun. Väliajan voi asua vuokralla.

On aikamoinen koitos rakentaa taloa ja käydä normaalisti töissä siinä samalla, puhumattakaan jos on lapsia, koiria ja kissoja. Siksi kannattaa harkita, kestäisikö talous vapaalla olon edes osan aikaa projektia. Hermot ainakin kestäisivät itsellä paremmin.

Ilman säästöjä rakentaminen ei oikein ole mahdollista. Harva tietenkään pystyy kustantamaan urakkaa pelkillä säästöillä, mutta jokin potti on oltava koossa, jotta asuntolainan saisi pankista. Jotkut kiristävät kukkaron nyörejä kaikessa mahdollisessa, jotta iso unelma toteutuisi. Silloin säästetään lomamatkoissa, urheiluvälineissä, sisustuksessa ja palveluissa.

Rakentamisessa pitää olla sortumatta ostamaan halvalla huonoa. Täytyy siis pohtia, onko halvin tarjous niin halpa siksi, että jostain tärkeästä on karsittu. Harvoin tulee mitään onnenpotkuja, kukaan ei myy työtä ja materiaaleja muita halvemmalla, jos niistä pystyisi saamaan saman hinnan kuin mitä muutkin pyytävät. Joskus käy vaikkapa niin, että yksi aliurakoitsijoista menee konkurssiin kesken projektin ja silloin täytyy vain hankkia uusi. Rakentamisen varrellakin pitäisi pitää silmällä, onko merkkejä siitä, ettei töitä tekevien firmojen kanssa suju kaikki niin kuin pitää. Puolensa täytyy pitää, jotta rahat eivät haaskaantuisi.

About the author

writers-blogily