Mitä vaiheita projektiin kuuluu jo ennen rakentamisen aloitusta?

Hyvä suunnittelu on kaiken a ja o, niin myös talon rakentamisessa. On paljon erilaisia esivaiheita, ennen kuin itse rakentaminen alkaa. Ihan kaikkea ei voi tehdä itse, joten pitää löytää firmoja tekemään asioita: urakoitsijaa ja aliurakoitsijaa.

Mutta ennen näitä on jo syntynyt ajatus talon rakentamisesta ja siitä syntyy päätös lähteä toteuttamaan tätä unelmaa. Tässä vaiheessa on varmasti jo olemassa idea siitä, minne haluaa rakentaa ja minkä tyyppistä taloa. On siis hankittava tontti. Ja jotta tontille voisi saada rakennusluvan, pitäisi jo tietää minkälaisen talon rakentamiselle olisi lupaa hakemassa. Tässä vaiheessa voi tulla jo aika ensimmäisille pettymyksille, joten ihan ensimmäisenä pitää sisäistää se asia, että kaikki ei varmasti tule menemään niin kun on suunniteltu. Kyse on jättiurakasta yhdelle ihmiselle tai perheelle ja kompromisseja on tehtävä.

Kaupantekovaiheessa on löydetty rakentamistyön tekijät, ehkä talopaketin myyjä ja pankista on haettu lainaa. Rakennuslupa haetaan itse asiassa vasta tässä vaiheessa ja sen odottamisessa menee kuukausia. Sinä aikana on hyvä alkaa laittamaan elämää järjestykseen tulevan uran edellä. Moni opiskelee tänä aikana rakentamiseen liittyviä asioita. Apua löytyy kirjastoista ja netin keskustelupalstoilta voi löytyä jotain tietoa, mutta kannattaa suhtautua varauksella ja filtteröidä osa kommenteista.

About the author

writers-blogily