Oman kodin rakentaminen unelmana

Yksi suomalaisten unelma on perinteisesti ollut ikioman kodin rakentaminen. Siihen on monia syitä, mistä tämä unelma johtuu.

Voi olla, että halutaan oma saareke täällä maailmassa. Sellainen saareke, mikä ei ole vain omat seinät kaupungin keskellä, vaan pitää olla oma piha. Siinä voisi miettiä, johtuuko tämä agraariyhteiskunnan jäänteistä, jos tuo oma maapläntti koetaan jonkinlaiseksi kosketukseksi maahan. Omalla pihalla voi seurata kevään tuloa ja kasvattaakin jotain. Sinne voi laittaa oman pienverstaan ja siellä voi vaikkapa pilkkoa puita. Kaikki tuntevat sanonnan ”punainen tupa ja perunamaa”.

Toisaalta omakotiasuminen ei ole erityisen suomalainen toive, itse asiassa täällä on paljon kerrostaloasumista verrattuna muuhun maailmaan. Muualla voi olla niin, että kerrostaloissa asuu köyhälistöä, mutta niin ei ole Suomessa varsinkaan vaikkapa Helsingin keskustassa, jossa neliöhinta on yli 4000 euroa, usein lähemmäs 5000 euroa. Ja toisaalta joissain maissa kerrostalot ovat lähinnä condomium-asumista, joka saattaa tarjota monenmoista luksusta, kuten siivouspalvelut, uima-altaat, ravintolat ja aulapalvelut.

Mutta jos halutaan oma saareke, niin täytyykö se rakentaa itse? Miksi ei ostaa valmista? Siihen mentaliteettiin taas voi vastata Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -kirjojen aloitussanat ”Alussa olivat suo, kuokka ja Jussi”. Oman talon rakentaminen on suuri urakka, joka vaatii sisua, aivan kuten pellon raivaaminen Jussi Koskelan tapaan. Hän joutui kaatamaan metsää, myllertämään maata ja rakentamaan ojia saadakseen peltoa omaan viljelyyn.

Oman talon rakentaminen on voimannäyte, josta voi ammentaa auvoa koko loppuelämänsä. Silloin voi konkreettisesti kokea tehneensä elämässään jotain. Etenkin nykyisin moni kokee työelämässä, ettei siinä koskaan saavuta mitään käsin kosketeltavissa olevaa tulosta. Työ on abstraktia tietotyötä ja palveluammateissa olemista. Vastapainoksi moni voi päättää rakentaa oman kodin, jotta olisi sitten jotain, millä täyttää alkukantaisia saavuttamisen tarpeitaan.

Hyviä syitä omakotiasumiseen voi olla muun muassa se, että ei tarvitse varoa naapureitaan esimerkiksi silloin, jos vauva itkee öisin, koira haukkuu postin tullessa, tekee mieli porata ruuveja keskellä yötä tai laittaa pyykit koneeseen yötä vasten. Omakodissa ei myöskään itse häiriinny naapureiden äänistä, jos itse on se henkilö, joka herkästi ryhtyisi kerrostalokyttääjäksi vahtaamaan toisten talon asukkaiden elämää. Esimerkiksi Facebookin keskusteluryhmissä yleinen neuvo niille, joita häiritsee kaupunkielämän äänet, on neuvoa muuttamaan maalle tai omakotiin, jos ei kestä tiiviin asutuksen mukanaan tuomia lieveilmiöitä.

Koska suomalaiset ammoisia aikoina muuttivat tänne syrjään pohjoiseen asumaan hajallaan toisistaan, niin siitä syystä voi ajatella monien täällä haluavan hajurakoa toisiin ihmisiin. Joitain vaivaa se, että seinän takana asuu joku tuntematon, jolloin omakotiasuminen on lienee hyvä valinta.

About the author

writers-blogily