Rakenna vaatekaappi itse

Jos perinteiset vaatekaapit eivät riitä, rakentajahenkinen ihminen voi lisätä kaappitilaa tekemällä suuren vaatekaapin itse. Tähän tarvitaan vain tilaa huoneen perimmäiseltä seinustalta, johon voi tehdä seinästä seinään yltävän kaapiston pariovilla. Kaappiin mahtuu niin hyllyt kengille kuin tangot vaatteille ja laatikot pienemmille tavaroille. Vaatetankoja käytettäessä kaapin kannattaa olla vähintään 65 senttimetriä syvä, jotta henkarit ja vaatteet mahtuvat roikkumaan suorassa.

Tarvikkeet

Tee-se-itse-vaatekaapin rakentamiseen tarvitaan ilmakompressori, letkuja, naulapistooli, silikonipuristin, ristilankaa, sirkkeli, langaton pora sekä ruuvinväännin, poranteräsarja, kulma- ja kolmiomitat, vasara, jiirisaha, sorkkarauta, kuulo- ja näkösuojaimet, mittanauha sekä rakenneilmaisin. Materiaaleja puolestaan tarvitaan kipsilevyä, lautaa, nauloja, ruuveja, rakennusliimaa, pariovet karmeineen, kiiloja ja levyseinäankkureita.

Sirkkeliä käytetään kaapin raamien leikkaamiseen, poralla tehdään reiät ja ruuvinvääntimellä laitetaan ruuvit paikoilleen. Jiirisahalla saa helpoiten leikattua karmit sopiviksi. Karmien ja ovien asennuksen voisi periaatteessa tehdä käsinkin, mutta naulapyssyllä työ hoituu huomattavasti kätevämmin. Kaikkia työkaluja ei tietenkään tarvitse tai välttämättä kannata ostaa omaksi – monet rakennusyritykset ja rakennustarvikemyymälät myös vuokraavat näitä isomman sarjan laitteita yksityisihmisten käyttöön. Työkaluja voi kysyä lainaan myös naapureilta tai ystäviltä.

Huomioitavaa

Kaapin rakentaminen ei ole lopulta monimutkaista, jos tekijällä on minkäänlaista kokemusta rakentamisesta ennestään ja suunnittelu tehdään hyvin. Aloittelijakin saa kaapin aikaiseksi, kunhan viitsii uhrata sille useamman viikonlopun. Suunnittelua varten kaapille varattu tila tulee mitata huolellisesti ja tehdä sitten piirustukset kaapin eri osista mittoineen. Näin saadaan mallit sille, millaisia paloja käytettävistä materiaaleista leikataan. Kaapin rakentamiselle ei tarvita rakennuslupia, mutta jos kaappiin haluaa valaistuksen, olisi hyvä kutsua paikalle sähkömies tekemään toimivat kytkennät.

Oviksi kannattaa valita saranaovet, sillä ne ovat tukevampia ja simppelimpiä kuin esimerkiksi taittuvat tai liukuovet. Saranaovet tosin tarvitsevat enemmän tilaa auetakseen kunnolla, joten kaapin edustalla oleva tila täytyy ottaa huomioon. Ahtaassa tilassa liukuovet ovat kätevämmät, vaikka niiden asentaminen onkin hankalampaa. Ovissa on hyvä olla jonkin näköiset säpit, jotta ne pysyvät kiinni. Oviin voi myös halutessaan asentaa sulkemishidasteet, jotta ne sulkeutuvat hiljaisesti ja siististi.

Toteutus

Ennen vaatekaapin rakentamisen aloittamista, täytyy huone valmistella kaappia varten. Jos huoneessa on kokolattiamatto, on se hyvä poistaa alta niiltä osin mihin kaapin suunnittelee ulottuvan. Myös lattiapaneelit, kuten laminaatit tai parketit, voi halutessaan poistaa kaapin kohdalta. Mahdolliset listat tulee irrottaa – tässä kannattaa käyttää tukevia hanskoja, sillä listojen reunat ja naulat voivat olla teräviä. Naulat voi poistaa, jos listoja tahtoo käyttää myöhemmin toisaalla uudelleen. Jäljelle jäävät puiset pinnat sekä tiilit ja kaikki herkät materiaalit kannattaa suojata esimerkiksi teippaamalla niiden päälle muutama kerros suojapaperia tai pahvia ja tarvittaessa lastulevyä tai muuta tukevampaa materiaalia.

Rakentaminen aloitetaan tekemällä ja asentamalla kaapille kehykset. Kehyksiin voidaan sitten kiinnittää seinät sekä lattia- ja kattopalat. Näihin raameihin voi ja kannattaa tehdä helposti poistettavat merkinnät toivotuille hyllykorkeuksille, jotta näkee miten hyllyt asettuisivat ja että niissä on tarpeeksi tilaa korkeussuunnassa. Jos kaappiin tahdotaan kiinteitä hyllyjä, niiden asentaminen voi olla helpompaa ennen ovien asentamista.

Kehyksiin kiinnitetään karmit oville ja ovet laitetaan paikoilleen karmeihin. Jokaisessa vaiheessa eri kappaleiden yhteensopivuutta kannattaa testailla ennen kuin niitä kiinnitetään kovin tiukasti – etenkin ovien liikkuvuus ja oikeanlainen sulkeutuminen on hyvä katsoa tarkasti. Kun kaikki osat ovat paikoillaan, voi kaapin viimeistellä lisäämällä sinne kiinnikkeitä hyllyille, laatikoille ja tangoille sekä esimerkiksi maalata ovet tai kiinnittää niihin peilejä tai kuvia – vain mielikuvitus on rajana.

About the author

writers-blogily