Kannattaako talo rakentaa itse?

Talon rakentaminen on aina suuri urakka. Monet haluavat rakentaa talon kokonaan itse, jotkut käyttävät apuvoimina urakoitsijoita ja toiset taas haluavat päästä mahdollisimman vähällä ja ostavat talon niin, että joku muu rakentaa sen alusta loppuun saakka. Hinta tietysti vaihtelee hyvinkin paljon näiden eri tapojen välillä, sillä yleensä mitä enemmän pystyt itse osallistumaan rakennusprosessiin, sitä halvemmalla rakentamisesta pääsee. Monet ovat kuitenkin varsin kiireisiä esimerkiksi töiden vuoksi, eikä silloin ole mahdollista käyttää montaa kuukautta tai jopa vuotta talon rakennusprosessiin. Silloin voi olla järkevämpää maksaa talon rakentamisesta hieman enemmän, mutta samalla oma aika vapautuu muuhun käyttöön.

Oletko ehkä itse harkinnut rakentavasi talon tai kiinnostuitko muuten rakentamisesta? Jos vastasit kyllä, niin lue ihmeessä eteenpäin. Kerromme hieman lisää millainen talon rakentamisen prosessi yleensä on.

Talon rakentaminen tai rakennuttaminen

Ensimmäinen päätettävä asia on se, haluaako rakentaa talon kokonaan itse, vai turvautuuko apuvoimiin. On olemassa useita rakennusliikkeitä, jotka rakentavat sinulle uuden talon vaikkapa avaimet käteen-periaatteella. Silloin voi vain itse osallistua suunnitteluvaiheeseen ja materiaalien valintaan. Halutessasi näet talon seuraavan kerran kun se on valmis. Tämä voi kuitenkin nostaa kustannusten hintaa ja aina onkin parempi, jos pystyy itse osallistumaan rakentamiseen. Jos saa kokoon talkooporukkaan, niin monet työvaiheet voi tehdä huomattavan edullisesti. Esimerkiksi tapetointi on sellainen, minkä voi hoitaa itse tai ystäväporukalla. Vaikkapa Kotitapetti tarjoaa hyvän valikoiman tapetteja, joista valita mieleisensä.

Muutoinkin moniin pieniin työvaiheisiin pystyy osallistumaan itse, vaikkei olisikaan paljoa kokemusta rakentamisesta. Kuitenkin tietyt työt kannattaa jättää ammattilaisille, mikäli ei itsellä ole osaamista. Esimerkiksi sähkötyöt kannattaa suosiolla teettää jollain rakennusliikkeellä tai sähköalan yrityksellä. Samoin esimerkiksi talon sokkelin valu kannattaa toteuttaa rakennusliikkeen toimesta.

Pienillä toimilla voi kuitenkin vaikuttaa hyvinkin paljon talon rakentamisen kokonaiskustannuksiin. Kannattaa siis ehdottomasti osallistua niin paljon kuin vain itse pystyy. Sillä saattaa saada kustannuksia alennettua huomattavankin paljon.

About the author

writers-blogily