Mitä maksaa oman kodin rakentaminen?

Oman kodin rakentaminen on taloudellisesta näkökulmasta yksi ihmisen elämän suurimmista haasteista. Projekti tulee aina suhteellisen kalliiksi, mutta ilman huolellista suunnittelua talon rakentamiseen voi saada uppoamaan lähes loputtomasti rahaa. Oman talon rakentamisesta haaveilevien onneksi on kuitenkin olemassa myös asioita, joiden avulla oman talon rakentamisessa voi säästää tinkimättä kuitenkaan laadusta.

Huolellinen suunnittelu

Rakennusprojektin huolellinen suunnittelu on luonnollisesti todella tärkeää. Suunnittelu on se vaihe, jonka aikana talon rakennuskustannuksiin vaikuttaminen on kaikkein helpointa. Tällöin päätetään muun muassa talon koko, tontti ja laatutaso. Yleensä huolellisestakin suunnittelusta huolimatta eteen tulee kuitenkin jonkinlaisia yllätyksiä, joten budjettiin kannattaa jättää aina jonkin verran ylitysvaraa. Esimerkiksi 10 prosentin ylitysvara on jo melkoisen hyvä.

Hankkiako talopaketti?

Moni rakentaa talonsa “pitkästä tavarasta”, eli tilaa rakennusmateriaalit työmaalle ja käsittelee, työstää ja asentaa ne siellä. Myös talopaketit ovat kuitenkin suosittu vaihtoehto. Jos tilattuna on talopaketti, työmaalle toimitetaan viimeistellyt elementtiosat, joita ei tarvitse mitenkään käsitellä, vaan ne vain asennetaan paikoilleen. Yksi talopakettien suurimmista eduista onkin se, että rakennusmateriaalit on työstetty säältä suojattuna tehtaassa.

Oman talon “pitkästä tavarasta” rakentaminen on yleensä suositumpi vaihtoehto silloin, jos talon rakennuttaja haluaa olla rakennusprojektissa mukana konkreettisesti. Tämä on suosittu vaihtoehto esimerkiksi silloin, jos talon tuleva omistaja tai joku hänen sukulaisensa on alan ammattilainen. Rakentamalla talon pitkästä tavarasta on mahdollista vaikuttaa enemmän rakennusprojektin eri vaiheisiin. Mikä parasta, osallistumalla rakennustöihin ja työmaan johtamiseen itse rakennuttaja voi säästää jopa noin 60 000 euroa. Jos siis aikaa, jaksamista ja osaamista vain riittää, kannattaa rakennusprojektiin ehdottomasti osallistua itse mahdollisimman paljon. Jos olet kiinnostunut toteuttamaan rakennusprojetkin suurilta osin itse, voit tutkia esimerkiksi osoitteesta https://www.kellfri.fi/ erilaisten rakennustyömaalle tarvittavien tarvikkeiden hintoja. Jos sinulla taas ei ole aikaa tai kiinnostusta osallistua rakennusprojektiin, voi talopaketti olla tällöin parempi vaihtoehto.

Urakoitsijat

Oikeiden urakoitsijoiden valinta omalle rakennusprojektilleen on todella tärkeää. Talon rakentamiseen osallistuvien henkilöiden tulee olla luotettavia ja asiansa osaavia. Liikaa tällä osa-alueella ei siis kannata säästää, mutta jonkinlainen säästö on kuitenkin mahdollista. Ei kannata tarttua ensimmäiseen saamaansa tarjoukseen, vaan urakoitsijoita on kannattavaa kilpailuttaa keskenään. Tällöin saat parhaan tarjouksen omalle rakennusprojektillesi.

Rakennustöiden teettäminen pimeänä saattaa joistakin tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta, mutta tämä ei kuitenkaan kannata. Pimeällä työllä tarkoitetaan työtä, josta ei makseta veroja ja sosiaaliturvamaksuja. Teettämällä pimeää työtä menetät “turvavekkosi”, eli jos pimeänä työt tehnyt urakoitsija tekee työnsä huonosti, ei sinulla ole minkäänlaisia oikeuksia takuuasioissa. Omakotitalojen rakentajia myös tarkkailaan nykyisin entistä enemmän, joten pimeiden urakoiden teettämisestä jää nykyään helposti kiinni. Pimeän työn teettäminen ei siis ole miltään kantilta katsottuna kannattava idea, joten sitä kannattaa ehdottomasti välttää.

Turvallisuus

Turvallisuus on asia, josta ei rakennusprojektissa kannata säästää. Vastuu työmaan turvallisuudesta on talon rakennuttajalla. Jos urakoitsija siis sattuisi loukkamaan itsensä työmaalla, osuu vastuu tästä talon rakennuttajalle. Vastuu on kuitenkin mahdollista siirtää urakoitsijalle itselleen kirjallisen sopimuksen turvin. Projektin päätoteuttajan tulee myös tehdä työturvallisuusasiakirja. Jos et osaa toteuttaa tällaista itse, voi olla kannattavaa palkata rakennusprojektilleen vastaava työnjohtaja.

About the author

writers-blogily