Kevytyrittäjäksi rakennusalalle?

Useille tuhansille suomalaisille kevytyrittäjyydestä on tullut erinomainen ponnahduslauta täysipäiväiselle yrittäjyydelle. Kevytyrittäjyys eli laskutuspalvelun käyttö on erityisesti viime vuosien aikana kasvattanut suosiotaan yrittäjyydestä kiinnostuneiden keskuudessa, sillä kevytyrittäjyydestä on tullut ennen kaikkea riskitön ja joustava tapa testata omaa yritysideaa ja sen kannattavuutta. Jos liikeidea lähtee kunnolla käyntiin, kevytyrittäjyydestä on myös helppo siirtyä milloin vain täysipäiväiseen yrittäjyyteen esimerkiksi oman toiminimen tai osakeyhtiön perustamalla.

Kevytyrittäjyyttä voi tänä päivänä harjoittaa sekä Y-tunnuksella että ilman ja kevytyrittäjyys onnnistuu yksinkertaisesti niin, että tuleva kevytyrittäjä palkkaa itselleen sopivan laskutuspalvelun, jonka kautta hän alkaa laskuttaa asiakkaitaan. Laskutuspalvelu perii jokaisesta maksetusta laskusta oman palkkionsa, sekä muut pakolliset työnantaja- ja vakuutusmaksut, mutta vastineeksi palvelu hoitaa kevytyrittäjän puolesta kirjanpidon, veroilmoitukset ja muut paperityöt, sekä vakuuttaa kevytyrittäjän tapaturmavakuutuksella. Laskutuspalvelun käyttäjäksi rekisteröityminen on kaiken lisäksi ilmaista, eli toisin sanoen kevytyrittäjä maksaa laskutuspalvelulle vain tehdystä työstä.

Rakennusalan kevytyrittäjyys

Rakennusalan yrittäjäksi suuntaavat tänä päivänä yhä useammat tietyn yrityksen palveluksessa olleet rakennusmiehet. Erityisesti kevytyrittäjyys on kasvattanut nopeasti suosiotaan rakennusalalla työskentelevien keskuudessa, sillä moni haluaa tehdä töitä itsenäisesti. Rakennusalan merkitys Suomen taloudessa on suuri ja tulevaisuuden näkymät rakennusalalla ovat varsin positiiviset.

Mitä rakennusalan kevytyrittäjyys vaatii?

Kevytyrittäjyys on mainio tapa kokeilla omia siipiään rakennusalalla, mutta työ vaatii paljon muutakin, kuin pelkän laskutuspalvelun palkkaamista, sillä rakennusalalla tulisi osata harjoittaa monipuolisia taitoja ja erityisesti työilmapiiri ja fyysinen työ vaativat sekä hyvää kuntoa, että oikeaa asennetta. Kaikkea ei tarvitse oppia ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistä, mutta intohimo omaan työhön ja halu oppia koko ajan uutta on tänä päivänä lähes kiistaton vaatimus menestykseen, oli kyseessä sitten minkä tahansa alan kevytyrittäjä.

Rakennusalan kevytyrittäjä voi erikoistua monelle eri alalle, sillä työmaiden lisäksi myös tehtaat, suunnittelutoimistot, rakennusliikkeet, rakennusteollisuus ja vesirakennusteollisuus ovat osa tämän päivän monipuolista rakennusalaa. Kevytyrittäjä voi halutessaan laajentaa myös toimintaansa ulkomaille, sillä rakennusalan näkymät ovat hyvät myös kotimaan rajojen ulkopuolella. Rakennusalalle lähdettäessä olisi kuitenkin hyvä pitää mielessä, että rakennusalan toiminta on vahvasti sidoksissa ei pelkästään kotimaan, vaan koko maailmantalouden lasku- ja noususuhdanteisiin, jolloin tulevan kevytyrittäjän tuleekin osata valmistautua muutoksiin järkevästi ja tarttua toimeen nopeasti.

Mitä enemmän rakennusalan kevytyrittäjäksi pyrkivällä on valmiuksia alalle, sitä helpompaa yrittäjyyteen siirtyminen usein on. Tämä onkin johtanut ilmiöön, jossa yrittäjyydestä haaveilevat rakennusmiehet kartuttavat ensin kokemusta rakennusalan yritysten palkkatöissä ja siirtyvät sitten kevytyrittäjyyden kautta oman toiminimen tai osakeyhtiön perustamiseen.

Osaamista voi kartuttaa palkkatyön lisäksi myös koulutuksilla, joita tarjoavat tänä päivänä ympäri Suomea erilaiset ammattikoulut ja ammattikorkeakoulut. Yrittäjyydestä haaveilevien kannattaa myös suunnata oman kaupunkinsa tai asuinalueensa työvoimatoimistoon, jossa maksuttomat yritysneuvojat auttavat alkuun ja kertovat enemmän alan kilpailusta ja tulevaisuuden näkymistä.

Rakennusalalla, kuten missä tahansa muullakin alalla on tärkeää osata hinnoitella oma työ oikein. Omaa aikaa ja taitoa ei koskaan kannata myydä liian halvalla, mutta samalla liian korkea hinta voi säikäyttää asiakkaat, mikä tekee myytävän palvelun hinnoittelusta erityisesti ensikertalaiselle haastavaa. Jokaisen yrittäjän menestyksen perustana toimiikin liiketoimintasuunnitelma, jonka tekeminen vaatii jonkin verran aikaa ja vaivaa, mutta tulee auttamaan kevytyrittäjää toiminnan kehittämisessä ja laajentamisessa.

Liiketoimintasuunnitelman kautta rakennusalan kevytyrittäjä pystyy jäsentämään ja perustelemaan yritystoimintansa kannattavuuden, jolloin liikeidean toteuttaminen käytännössä helpottuu huomattavasti. Liiketoimintasuunnitelman perusteisiin voi myös palata aina silloin, kun toimintaan tulee muutoksia; näin yritystoiminta pysyy aina vakaalla pohjalla.

About the author

writers-blogily