Entä kun rakentaminen epäonnistuu?

Epäonnisista rakennusprojekteista kuuluu silloin tällöin ja niihin on johtanut eri syyt. On yksittäisten ihmisten omia omakotitalojen ja mökkien rakentamisia sekä isojen rakennusyhtiöiden jättiprojektien takaiskuja.

Yksityishenkilöiden taloprojektien isoimmat valitukset ovat ehkäpä tyytymättömyyttä erilaisiin talopaketteihin ja niihin liittyviin sopimuksiin ja toteutukseen. Sopimusten teko onkin vaivalloista ihmisille, kun pitäisi olla perehtynyt lainsäädäntöön alaa koskien. Yrityksille lainsäädännöt ovat usein selviä heidän ollessa näiden asioiden kanssa tekemisissä jatkuvasti. Yksityishenkilöille rakennusurakka on usein laatuaan ainoa elämän aikana ja sitä varten joutuu opettelemaan asioita ensimmäistä ja viimeistä kertaa. Se tekee lain pykälien lukemisesta ja ymmärtämisestä usein vaikeaa. Lainsäädännöllisen neuvonnan ostaminen lisää rakennusprojektin hintaa, mutta jos omat rahkeet tai aika eivät riitä lakiin perehtymiseen, on jonkinlaisen avun palkkaus usein välttämätöntä.

Talopakettien kohdalla riitatilanteissa apua asioiden selvittämiseen saatetaan saada kuluttajariitalautakunnalta. He neuvovat, että jo ennen sopimuksen tekemistä pitäisi selvittää, miten hoidetaan korvaukset ja menettely esimerkiksi rakennusurakan viivästyessä. Nämä pitäisi merkitä myös sopimukseen. Tällaistenkin syiden takia voi olla tarpeen palkata lakiapua, jos ei itse ole hyvä selvittämään ja muistamaan tämänkaltaisia nippeliseikkoja. Jos joku on hyvä rakentamaan, ei hän välttämättä ole hyvä paperiasioissa.

Tietysti aina voi rakennusurakassa tulla yllättäviä epäonnistumisia. Näitä tulee iltapäivälehtien uutisiin myös julkkisten talonrakennusten yhteydessä. Yksi tällainen viime aikoina ollut tapaus on ollut The Rasmuksesta tutun laulaja Lauri Ylösen talonrakennusohjelma, jossa suunniteltiin ja rakennettiin toiselle laulajalle, Elastiselle, taloa. Siinä yhteydessä meni projektin pääurakoitsija konkurssiin ja huomattiin monenlaisia rakennusvirheitä. Näitä tällaisia tapauksia menee käräjäoikeuteen asti, kun ei saada muuten sovittua korvauksista ja lisäkorjaustöistä. Yleensäkin pääurakoitsijan tipahtaminen projektista kesken kaiken o sellainen katastrofi, ettei ole ihme, jos rakennustyö takkuilee ja moni asia menee pieleen.

Rakennusala on muutenkin tavalliselle ihmiselle vaikea ala, jonka kanssa saattaa joutua perusteellisesti tekemisiin vain kerran elämässään. On konkursseja, aliurakoitsijoiden vyyhti ja ylejäänkin kaikkien eri työvaiheiden ja niiden tekijöiden koordinointi voi tuntua ylitsepääsemättömältä. Jo ihan tavallisen putkiremontin seuraaminen taloyhtiön osakkaana voi saada aikaan harmaita hiuksia ja silloin voi huoahtaa, jos ei itse tarvitse kaikkea mestaroida.

Mielenkiintoista viihteellistä kirjallisuutta rakennusalasta on Tuomas Vimman kirjoittama kirja Raksa. Siinä tulee sellainen mielikuva, että melkoista vilunkia alalla on. Projektit ovat isoja ja niissä voi mennä moni asia pieleen. Firman maine voi olla kaikki kaikessa uusien töiden saamiseksi, mutta silti huonomaineisetkin yritykset voivat saada töitä, jos tarjoavat uskomattoman hyviä tarjouksia, jotka eivät ole niin hyviä kuin miltä vaikuttavat. Vaikka kirja on fiktiota, se voi olla hyvin avartavaa tutustumista rakennusprojektien työntekijöiden eri toimenkuviin.

About the author

writers-blogily