Ihan pienistä omakotitaloista alkoi vähitellen tulla uutisia, kirjoituksia, kuvia ja videoita. Lopulta Suomenkin televisiossa on ollut ohjelmia, joissa esitellään minitalojen rakentamista. Näitä tv-ohjelmia on ollut vaikka kuinka paljon maailmalla. Koska moni niistä tv-sarjoista on aloittanut vuonna 2014, ajoittuu buumin huippu ainakin Yhdysvalloissa siihen aikaan. Mutta sekä minitalojen että niistä kertovien ohjelmien suosio jatkuu edelleen. Sillä on ihan oma nimikin, Tiny house -liike. Sillä hakusanalla löytää internetistä paljon lisätietoa. Alan harrastajat vaihtavat ideoitaan siitä, miten mahduttaa elämänsä pieneen tilaan kekseliäin ratkaisuin.
Minitaloilla tarkoitetaan pienen yksiön tai kaksion kokoisia taloja. Moni ihminen on tottunut asumaan kaupunkien kerrostaloissa vastaavankokoisissa tiloissa ja huomannut, ettei edes kaipaa isompaa asuntoa. Pienissä asunnoissa on kaikki lähellä, on vähemmän siivottavaa ja niihin ei tule edes hankittua liikaa tavaraa. Isoissa taloissa helposti käy niin, että ensin tyhjään tilaan pitää ostaa huonekaluja ja sitten ei tule rajoitettua kaikenlaisen uuden tavaran hankkimista, koska tilasta ei ole pulaa. Isot asunnot ovat silläkin tavalla kalliimpia.
Iso syy minitalojen rakentamiseen ovatkin niiden kustannukset. Rakennusmateriaalia tarvitsee vähän ja pieni talo ei vie paljoa tonttipinta-alaa. Jos sitä varten saa rakennusluvan, niin sen voi rakentaa toisen talon isolle tontille samanlaiselle paikalle, jossa muuten voisi olla vaikkapa vaja. Tässä onkin yksi hyvä tapa niille, jotka hankkivat pääkaupunkiseudulta tontin. Vaikka siihen itse rakentaisikin normaalikokoisen omakotitalon, voisi projektiaan rahoittaa rakentamalla tontille pienemmänkin omakotitalon. Ja jos huomaa asuvansa muuten vain suurella tontilla, voi ottaa selville, jos sinne saisi rakentaa lisää. Ruuhka-Suomessa ainakin pitäisi kuntien olla myötämielisiä lisärakentamiselle, jotta ihmiset antaisivat suurilla tonteillaan tilaa uusille asukkaille asuntopulan vallitessa.
Pienen talon rakentaminen voi liittyä tiettyyn minimalistiseen ajatteluun, kun ihmiset haluavat elää vähemmällä materialla. Takana voi olla ekologisia ajatuksia ja myös tavoite siitä, että vähemmän kuluttamalla tarvitsisi rahaakin vähemmän. Silloin tarvitsee tehdä vähemmän töitäkin. Pieni talo voi rakentajiensa mielestä tehdä arjesta helpompaa ja jopa onnellisempaa.
Pienessä talossa voi helpommin sijoittaa luksukseen, kun isoissa taloissa se voisi tulla aivan liian kalliiksi. Joka tapauksessa jos ajattelee lattian neliömetrejä, niin vaikkapa mukavan lattialämmityksen asentaminen tulee halvemmaksi, eikä se aiheuta sähkölaskuunkaan jatkossa turhan isoa kuluerää. Muutenkin sähköä kuluu vähemmän, kun on vähemmän lämmitettäviä neliöitä.
Neljänkymmenen neliön talo ei ole minitaloksi edes kovin mini, vaan asua voi mukavasti 15 neliössäkin. Usein minitaloissa käytetään ratkaisuina ainakin nukkumisparvia, jotka ovat monille tuttuja kerrostaloasumisessakin. Mutta miksi ei asua kerrostalossa minitalon sijaan? Minitalossakin joutuu huolehtimaan pihasta ja vesikouruista, aivan kuten muissakin omakotitaloissa. Silti monet haaveilevat minitalosta samoista syistä, kuin Suomessa unelmoidaan omakotiasumisestakin. Pienten talojen rakentajat vaan eivät koe tarvitsevansa paljoa neliöitä.
Minitaloihin yhdistetään usein liikuteltavuus. Paitsi että vähät neliöt koetaan vapauttavina, niin se vasta avaakin mahdollisuuksia, jos oman talonsa voi viedä mukanaan uuteen ympäristöön. Jotkut tekevät pikkutaloistaan siinä mielessä asuntovaunumaisia, että talo ei ole riippuvainen viemäri- ja vesijohtoverkostosta. Silti taloista saatetaan tehdä asuntovaunuja paljon korkeampia ja painavempia, eikä niitä voi liikutella henkilöautoilla.